Speelt stad Brussel tegelijk rechter en partij inzake uitbating culturele infrastructuur?

Door Willy Segers op 30 november 2016, over deze onderwerpen: Brussel en Vlaamse Rand

Er gaan steeds meer kritische stemmen op tegen de keuze van de Stad Brussel voor haar ‘eigen’ vzw Brussels Expo als uitbater van het Koninklijk Circus. Zie hier ook een reactie van Jan Van Esbroeck van Nv Sportpaleis. “De Brusselaar verdient beter dan deze donnant-donnantpolitiek.”

Afgelopen donderdag kregen Botanique en de Sportpaleisgroep via een persbericht te horen dat ze niet zijn gekozen als toekomstige uitbaters van het Koninklijk Circus. De twee instellingen hadden zich daarvoor opgegeven, maar worden voorbijgestoken door evenementengroep Brussels Expo. Die heeft nauwe banden met de Stad en wordt voorgezeten door Brussels schepen van Toerisme Philippe Close (PS).

“Het was te verwachten. Maar enfin, dat persbericht kwam ‘toevallig’ vlak voor een lang weekend,” aldus Van Esbroeck. “En zonder verdere informatie over de procedure of de motivatie van de keuze.”

Twee motieven
Als motivatie geeft de Stad twee belangrijke pijlers. “Ten eerste belooft vzw Brussels Expo een veel nauwere samenwerking met het Brusselse culturele departement,” aldus Alexandre Van der Linden van het kabinet van bevoegd schepen Mohamed Ouriaghli (PS).

“Ten tweede plant de vzw om van het Koninklijk Circus een toeristische trekpleister te maken. Ook dat is een doelstelling van de Stad, die de onafhankelijke jury niet genoeg terugvindt in het voorgestelde programma van Botanique/Sportpaleis. Dat is alles wat we voorlopig te zeggen hebben. Alle bijkomende info is voor op de Brusselse gemeenteraad, volgende week maandag.”

‘Brusselaar verdient beter’
Net als Botanique en gemeenteraadsleden Bianca Debaets (CD&V) en Johan Van den Driessche (N-VA) vermoedt Van Esbroeck dat zijn programma nooit écht in overweging is genomen. “We hebben denk ik nooit een eerlijke kans gekregen, de stad kiest gewoon voor haar eigen instelling,” aldus de Sportpaleis-topman.

“De hele affaire doet me denken aan het Antwerpse stadsbestuur uit de jaren ’80, dat was ook een donnant-donnantcultuur: ‘Ik doe dit en jij krijgt dat. Als ik niet zeur over jou, zeur jij ook niet over mij.’ Niet het belang van de stad, maar dat van een aantal personen gaat voorop. De Brusselaars verdienen beter.”

‘Kandidatuur wél serieus genomen
De Stad ontkent die aantijging. “We hebben de kandidatuur van Botanique/Sportpaleis zeer serieus genomen. De Stad was daar eigenlijk niet eens toe verplicht, maar het kon alleen maar een beter project opleveren en dat heeft het ook gedaan,” aldus Van der Linden.

Toch heeft Van Esbroeck sterke twijfels over de meerwaarde die Brussels Expo biedt tegenover de Botanique/Sportpaleis-samenwerking. “Wij bieden alles wat de vzw ook biedt. Daarenboven beloven we 3 miljoen onmiddellijke investering, iets wat zij pas na een aantal jaar zullen kunnen ophoesten, want zij willen het uit exploitatiewinsten halen.”

'Huilen met de pet op'
De Sportpaleis-topman, die maandag ook in De Morgen aan het woord komt, verwijst ten slotte naar het beleid van Paleis 12 en La Madeleine door Brussels Expo. “Da’s huilen met de pet op. Ze hadden zo veel ambities en hebben zo veel geïnvesteerd in die twee zalen, maar het resultaat is maar mager. Als ik daarnaar kijk, vrees ik het ergste voor het KC.”

Brussels Expo geeft dinsdag een persconferentie waarin de plannen voor de feestzaal volledig uit te doeken worden gedaan. “Daarmee hopen we alle twijfels weg te nemen,” klinkt het bij de vzw zelf. “We hebben wél sterke programma’s uitgewerkt in onze andere feestzalen en dat hebben we ook gedaan voor het KC.”
Bron: Bruzz.be
------

Vandaag stelde Joris Poschet (CD&V) hierover in de commissie Brussel een vraag aan minister Gatz. Willy Segers sloot zich hierbij aan.
Zie het fragment hier 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is