Deze ochtend in 'De Ochtend': Groot-Bijgaarden en transmigranten - een wederwoord aan Hendrik Bogaert

Door Willy Segers op 31 augustus 2018, over deze onderwerpen: Dilbeek

 

In de uitzending van De Ochtend (31/08/2018) kwam de problematiek van de snelwegparkings en de groeiende problemen met transmigranten aan bod. Na de beslissing van Jabbeke om hun parking 's nachts te sluiten, kwam de VRT-redactie ook in Dilbeek langs omdat we in januari eveneens dreigden met een sluiting van de snelwegparking van Groot-Bijgaarden.  

 


Deze persbelangstelling kan echter niet los gezien worden van de uitspraken van Kamerlid en Jabbekenaar Hendrik Bogaert (CD&V) in Terzake van 30/08. Die was snoeihard voor de N-VA excellenties Weyts, Jambon en Francken: de snelweginfrastuctuur zou niet deugen, de bijkomende politieondersteuning laat te wensen over en er zijn te weinig opvangplaatsen voor illegalen... Blijkbaar wilde men bevestiging hiervan door een N-VA burgemeester...


Ik kan hierover het volgende kwijt...

Ten opzichte van andere snelwegparkings ligt deze van Groot-Bijgaarden het dichtste bij het Brusselse Maximiliaanpark. De illegalen komen er in de vooravond gewoon met de tram of zelfs te voet (!) naar toe. Raken ze tijdens de nacht niet weg richting Groot-Brittannië, dan trekken ze bij het ochtendgloren terug richting Maximiliaanpark. Dag in, nacht uit. Intussen ook met veel overlast en wangedrag tegenover de buurtbewoners die hieromtrent regelmatig de lokale politie optrommelen. Een lokale nachtpatrouille is echter niet opgewassen tegen groepen van 40, 50 of meer illegalen die zich ook steeds agressiever opstellen tegenover de ordediensten. Zo werd ook de federale wegpolitie enkele maanden geleden - nochtans in grotere getale aanwezig dan een lokale patrouille - bij een coördinatie-actie aangevallen. Er kwam een gewonde agent en een waarschuwingsschot aan te pas...  

"Het is voor ons dan ook geen optie om, zoals in Kruibeke of andere gemeenten,
de lokale politie terug te trekken uit deze problematiek. Het zou in het geval
van Dilbeek en de rechtstreekse link met het Maximiliaanpark een bijzonder
slecht signaal zijn mochten wij hier ook toegeven aan wetteloosheid.
Dat gaan wij dus nooit doen!"


Bovendien klopt het ook niet wat Bogaert stelt. Het voorbije anderhalf jaar zijn er - meer dan ooit! - wel degelijk extra-inspanningen geleverd door de federale en Vlaamse Regering omtrent deze materie: private bewaking 's nachts, meer toezicht en gecoördineerde acties door de federale wegpolitie met steun van Vreemdelingenpolitie en Dienst Vreemdelingenzaken, meer aangepaste infrastructuur van de snelwegparkings, ... Heeft iemand weet van soortgelijke ingrepen die in het verleden door bevoegde ministers (ook van zijn CD&V partij) zijn ondernomen? 

Is het probleem daarmee opgelost?
"Nee, de laatste maanden blijkt overduidelijk dat dit moet opgedreven worden.
Daarom ook de terechte vraag van de regering naar meer lokale samenwerking.
Want enkel als elke schakel in de volledige veiligheidsketen aan eenzelfde zeel
trekt, kan deze internationale problematiek worden aangepakt." 


In Dilbeek en Asse bvb. zijn wij dan ook vragende partij voor meer gecoördineerde acties vanuit de federale politie, die wij als lokale politiezones zullen ondersteunen. Hoe verloopt dat in Jabbeke by the way ? Wat zijn daar de plannen? 

Ten slotte: het woord 'transmigrant' bestond nog niet toen in de Dilbeekse zonale veiligheidsplannen mensensmokkel reeds in de top3 van criminele feiten stond. Inderdaad: meer bepaald de snelwegparking van Groot-Bijgaarden is al meer dan 15 jaar een gekend knooppunt van mensensmokkel. Het spreekt voor zich dat met de huidige transmigrantenproblematiek deze snelwegparking nog altijd een uitgelezen doelwit is voor dit soort praktijken. 

 

Beste Hendrik, het lijkt me dus een gratuite redenering - al dan niet ingegeven uit pre-electorale koortsigheid - om de zwarte piet richting betrokken ministers te sturen (toevallig 3 N-VA'ers)? Beter dan wie ook weet je immers dat het veiligheidsbeleid, federaal en Vlaams, nog nooit zo bijgestuurd is als vandaag èn morgen. Beter dan wie ook weet je dat de oplossing van de transmigrantenproblematiek internationaal moet gezocht worden!
 

"Je kan lokaal niet blijven opdrogen
wat internationaal en Europees
blijft doorspijpelen!"
 

Misschien moet je dan ook maar eens 'straf' op tafel slaan bij je EVP-partners, de grootste fractie op Europees niveau! Want dat het Europees transmigratiebeleid te wensen overlaat en wij dat met z'n allen van Rotselaar, Dilbeek, Kruibeke tot Jabbeke geweten hebben, zal je wellicht ook niet ontgaan zijn?

Onze steun heb je !

Zie ook deze link: VRT-Nieuws 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is