Plan klaar om Gosset Hotel in enkele dagen om te vormen tot noodziekenhuis

Door Willy Segers op 1 april 2020, over deze onderwerpen: Dilbeek

Het Gosset Hotel in Groot-Bijgaarden zal indien nodig omgevormd worden tot een schakelzorgcentrum. De voorbereidingen zitten in de laatste rechte lijn.

Mocht de toestroom in de hospitalen de komende weken of maanden te groot worden om alle zieken op te vangen, dan moeten zogenaamde schakelzorgcentra verspreid over Vlaanderen die druk opvangen. In deze ‘noodziekenhuizen’ kunnen patiënten terecht die, al zijn ze aan de beterhand, toch nog zorgen nodig hebben.


In totaal zouden er voorlopig plannen zijn voor een zestal schakelzorgcentra in Vlaams-Brabant. In de regio van de eerstelijnszones Pajottenland en Amalo (Asse / Merchtem / Affligem / Liedekerke / Opwijk) blijkt het Gosset Hotel in de industriezone van Groot-Bijgaarden een geschikte locatie. Dat bevestigt Dilbeeks burgemeester Willy Segers (N-VA).

Compartimentering
“Volgens het draaiboek van de hogere overheid moet een schakelzorgcentrum in totaal een vijftigtal patiënten kunnen opvangen en het Gosset Hotel heeft 48 kamers. Dat komt dus al goed uit”, zegt Segers. “Ook de ligging van het gebouw en de compartimentering zijn uitstekend. Het hotel kan zonder echte ingrijpende aanpassingen omgevormd worden.”

Volgens Segers zullen in het hotel zowel coronapatienten als andere zieken terecht kunnen. “Het gaat enerzijds om mensen die medisch gezien het ziekenhuis mogen verlaten, maar die dikwijls om sociale redenen nog niet naar huis kunnen, bijvoorbeeld omdat de zorg thuis nog niet continu gegarandeerd kan worden”, zegt Segers.

Laatste rechte lijn
“Anderzijds kunnen ook COVID-19-patiënten opgevangen worden die wel al sterk genoeg zijn om het echte ziekenhuis te verlaten, maar toch nog herstellende zijn. Indien nodig kunnen patiënten bij eventuele achteruitgang van hieruit ook snel terug naar het echte ziekenhuis verwezen worden.”

Alle voorbereidingen voor een mogelijke omvorming van het hotel tot een schakelzorgcentrum zitten volgens Segers in een laatste rechte lijn. “Het gaat om een bijzonder uitgebreid dossier waarin al heel veel tijd is gekropen,” zegt Segers.

Sein voor opening
“Dat gaat van evidente zaken zoals het ontruimen en ombouwen van de kamers, over het vinden van medische apparatuur, tot het zoeken van mensen die boterhammen willen smeren voor de patiënten. Deze week worden alle voorbereidingen doorgestuurd naar de gouverneur, die groen licht moet geven. Indien dat er komt, is het vervolgens afwachten op een sein voor opening. Eens we die oproep krijgen, moet het schakelzorgcentrum op maximum vier dagen operationeel zijn en dat onmiddellijk voor dertig patiënten.”

Willy Segers hoopt dat de energievretende voorbereidingswerken uiteindelijk voor niets nodig zijn. “Maar in deze surreële tijden weet je blijkbaar nooit”, sluit hij af.

Bron: Het Nieuwsblad - lees het artikel hier

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is