Parking langs E40 krijgt privébewaking

Door Willy Segers op 31 januari 2018, over deze onderwerpen: Dilbeek
Politie

De snelwegparking langs de E40 in Groot-Bijgaarden krijgt binnenkort privébewaking. Dat is het resultaat van een actieplan dat de kabinetten van ministers Weyts en Jambon uitwerkten. In afwachting wordt de parking bewaakt door de federale politie.

Naar aanleiding van de incidenten met transitmigranten op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden besloten de lokale besturen van Dilbeek en Asse actie te ondernemen. Op 29 januari raakte een groep vluchtelingen slaags met de politie en op 26 januari werden twee vrachtwagenchauffeurs overvallen. Burgemeester Willy Segers (N-VA) van Dilbeek riep daarom op tot een onmiddellijke sluiting van de snelwegparking om verdere incidenten te voorkomen. “Er moet iets gebeuren. Uit de cijfers van de politiezones van Dilbeek en AMOW blijkt dat de agenten in 2017 meer dan 350 keer moest tussenkomen, vooral 's nachts”, zegt burgemeester Segers. “Reken daarbij dat wij ook bijstand verlenen aan de federale wegpolitie en dan is duidelijk dat de capaciteit van onze lokale politie deze verantwoordelijkheid niet alleen kan dragen.”

De lokale nachtpatrouilles werden de laatste weken steeds gevaarlijker voor de politieagenten. Twee agenten afsturen op een groep agressievelingen van een man of veertig, daar wil Segers van af stappen. Maar ook de veiligheid van de buren in de omgeving van de parking en alle andere gebruikers kon door de toenemende agressiviteit niet langer gegarandeerd worden.

Parking sluiten?

“We hebben dus genoeg redenen om deze situatie niet langer ongemoeid te laten en wilden tijdelijk langparkeren richting kust voor vrachtwagens niet toe staan tussen 22 uur en 6 uur”, gaat Segers verder. “We wachten af tot er infrastructurele maatregelen komen van de hogere overheid.”

Op de vraag van Segers om de parking af te sluiten, werd niet ingegaan. Maar de kabinetten van ministers Ben Weyts (N-VA) en Jan Jambon (N-VA) werkten een actieplan uit om op korte termijn een oplossing te bieden. Concreet komen er onmiddellijke inspanningen voor extra bewaking op de parkings, waaronder die van Groot-Bijgaarden.

Controles in stations en openbaar vervoer

Er volgen ook extra controles op de bewegingen van transmigranten in stations en op openbaar vervoer. Sinds gisterenavond wordt de parking in Groot-Bijgaarden permanent gecontroleerd door de federale politie. Later moet een privé-bewakingsbedrijf die taak overnemen. Ook de opvangscapaciteit in gesloten centra wordt opgedreven, waardoor sans-papiers zich niet langer ongemoeid kunnen blijven verplaatsen.

“Ook dit laatste is voor de situatie in Groot-Bijgaarden cruciaal: de nachtelijke toestroom van illegalen is voornamelijk afkomstig vanuit Brussel en het Maxiliaanpark. Het droogleggen van die routes zal ongetwijfeld ook een gunstige invloed hebben op de overlast in Bijgaarden”, aldus Willy Segers.

De parking langs de E40 blijft 's nachts dus toegankelijk. De gemeente Dilbeek zit binnenkort wel samen met de uitbater om de aanpassingen van de infrastructuur op middenlange termijn te bespreken.

Dieter Hautman ■

Het Nieuwsblad*, Wo. 31 Jan. 2018, Pagina 7

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is