Kompany leert Brusselaars Nederlands

Door Willy Segers op 3 april 2018, over deze onderwerpen: Brussel en Vlaamse Rand
En helpt ze zo aan een job.

De VDAB en de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris bundelen steeds meer de krachten om Brusselse werkzoekenden Nederlands te leren en zo aan een job in Vlaanderen te helpen. Zelfs Vincent Kompany wordt voor de kar gespannen. In een recente campagne roept de voetbalster de Brusselse werkzoekenden op om Nederlands te leren. Een oproep die niet in dovemansoren valt. Het aantal Brusselse werkzoekenden dat via de VDAB Nederlands volgt is in één klap verdubbeld. Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Dilbeek Willy Segers (N-VA), die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, is tevreden. “We creëren een win-winsituatie door meer Brusselaars Nederlands te leren: ze maken meer kans op een job en het Nederlands in Brussel wint aan belang.”

De VDAB & Actiris werken sinds 2011 nauw samen om Brusselse werklozen aan een job te helpen. Die samenwerking is logisch omdat er veel vacatures zijn in het Vlaams Gewest, terwijl er in Brussel net veel werklozen zijn. Ondanks dat gegeven vinden Brusselaars niet altijd werk in Vlaanderen. Dat komt omdat ze vaak de nodige opleiding missen, maar ook omdat ze het Nederlands onvoldoende of helemaal niet beheersen. Met een campagne waarin Vincent Kompany de Brusselse werkzoekenden aanspoort om Nederlands te leren, willen Actiris en de VDAB daarin verandering brengen. En die verandering lijkt er inderdaad te komen. In januari 2018 leerden meer dan dubbel zoveel Brusselse werkzoekenden Nederlands bij de VDAB als in januari 2017. De campagne lijkt dus haar vruchten af te werpen.

Maar ook op andere vlakken is de nauwere samenwerking tussen Actiris en VDAB een succes. “Zo werden er in 2017 1.210 Brusselse werkzoekenden via Actiris doorverwezen naar de VDAB, terwijl dat er in 2016 maar 290 waren. Van die 290 zijn er nu 127 in Vlaanderen aan het werk. Dat cijfer moet uiteraard nog omhoog, maar de verandering werkt duidelijk wel”, aldus een tevreden Willy Segers. Minister Muyters liet bovendien weten dat hij deze regeerperiode nog een nieuw samenwerkingsakkoord met Brussel wil sluiten, zodat de VDAB in de toekomst nog meer Brusselaars aan een Vlaamse job kan helpen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is