Ik knal zonder vuurwerk !

Door Willy Segers op 31 december 2019, over deze onderwerpen: Dilbeek

Sinds ik in 2013 burgemeester van Dilbeek ben, gaf ik geen enkele vergunning voor particulier vuurwerk. Niet voor speciale privé-gelegenheden en al zeker niet voor allerlei Oudejaarsnacht-animatie.

Streng? Nee! Eenvoudigweg omdat vuurwerk – van poffertjes via pétards tot echte knalpijlen – gevaarlijk is voor mens, dier of naburige gebouwen. En al zeker als het door occasionele en particuliere gebruikers de lucht wordt ingejaagd!

 

De enige uitzondering maken we in oktober voor het professioneel verzorgd Jaarmarktvuurwerk in Dibeek. Omdat daar vuurwerkliefhebbers (want ja: die zijn er ook !) op een duidelijk afgebakend terrein, met brandweer in stand-by, ten volle kunnen genieten van een echte vuurwerkshow. Doordat de locatie en tijdstip vooraf gekend zijn, kan bovendien iedereen met dieren tijdig voorzorgen nemen.

Dat is helaas niet het geval met de Oudejaarsnacht-knallen die her en der, vaak op de meest onverwachte momenten, worden geproduceerd. Enkele jaren terug liet een angstig renpaard door al dat plotse geknal het leven; onlangs meldde een landbouwer me de voortijdige geboorte – èn dood – van een kalfje door plotse vuurwerkknallen. In volle Kerstperiode, nota bene...

En dan hebben we het nog niet over de mogelijke schade aan gebouwen, denk aan afgebrande kerk van Galmaarden... Of de slachtoffers die op Oudejaarsnacht op de spoeddiensten moeten verzorgd worden...

In mei 2019 werd in het Vlaams Parlement een algemeen vuurwerkverbod goedgekeurd. Het betekent dat al wie vuurwerk afsteekt zonder goedkeuring van de burgemeester (= niemand dus, in Dilbeek!) in overtreding is en kan beboet worden. De GAS-boetes kunnen oplopen tot 350 euro! Men weze gewaarschuwd !!!

Als u zich dat allemaal niet over het hoofd wil halen, is er één simpele oplossing: knal niet !
Bent u soms die ‘plezante nonkel’ - en die zijn er aan elke feesttafel ! - die straks wel wat de lucht wil injagen: niet doen, niet knallen ! Laat liever de kurken knallen van de champagne, geuze of kriek... en klink op een voorspoedig en veilig nieuw jaar!   

Enkel via een algemene mentaliteitswijziging kan dit gevaarlijk fenomeen aan banden worden gelegd. De hogere overheid nam nu ook de nodige maatregelen. Wij juichen dat als gemeente Dilbeek toe en ondersteunen dan ook samen met Netwerk Brandweer, VVSG, Dierenwelzijn Vlaanderen en Gaia deze campagne:

 

 

 

 

 

Mag ik jullie allen hierbij alvast ook de Allerbeste Wensen overmaken voor een dynamisch, creatief en voorspoedig 2020 !

Willy Segers,
Burgemeester Dilbeek
tevens bevoegd voor Veiligheid en Dierenwelzijn

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is