Homans vernietigt binnen de 15 uur Linkebeekse voordracht Thiéry als kandidaat-burgemeester

Door Willy Segers op 1 maart 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur, Brussel en Vlaamse Rand

Nauwelijks 15 uur nadat de gemeenteraad in Linkebeek opnieuw Damien Thiéry heeft voorgedragen als kandidaat-burgemeester, heeft minister Homans de gemeenteraadsbeslissing al vernietigd. Eric De Bruycker wordt opnieuw burgemeester met alle bevoegdheden. 

“Ik had begin vorige week al een brief gestuurd naar de raadsleden van Linkebeek om met een wettelijke voordracht te komen en niet met een voordracht van meneer Thiéry.

 

Ik heb de officiële voordracht vanmorgen gekregen en ik heb onmiddellijk de beslissing van de gemeenteraad vernietigd. Dus op dit moment is meneer Thiéry geen aangewezen burgemeester meer van de gemeente Linkebeek. De Bruycker is dus opnieuw burgemeester met alle bevoegdheden”, aldus Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur in gesprek met RINGtv.

Hij kan deze regeerperiode nooit meer benoemd worden

Thiéry had gehoopt met een schone lei te kunnen beginnen door buitengewone verkiezingen te organiseren. Want bij deze stembusgang heeft hij naar eigen zeggen de taalwetten wel gerespecteerd. Maar Homans maakt brandhout van die redenering. “Het gemeentedecreet is zeer duidelijk. Dat zegt dat wanneer een kandidaat niet benoemd wordt als burgemeester, dit geldt voor een volledige regeerperiode. En deze regeerperiode loopt nog altijd van 1 januari 2013 tot 31 december 2018. Het is niet omdat er buitengewone verkiezingen werden georganiseerd in Linkebeek, dat er een nieuwe regeerperiode is gestart”, aldus Homans.

"Als hij naar de Raad van State wil, ga ik hem niet tegenhouden", aldus Homans

“De taalwetten werden inderdaad gerespecteerd bij de organisatie van de buitengewone verkiezingen. Maar dat was de verantwoordelijkheid van burgemeester Eric De Bruycker. Dus Thiéry had weinig te maken met de organisatie. Als hij naar de Raad van State wil stappen, wil ik hem absoluut niet tegenhouden”, aldus een vastberaden Homans. 

Bron: Ring TV (bekijk hier)     

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is