Gemeenteraad Linkebeek draagt zoals verwacht opnieuw Thiéry voor

Door Willy Segers op 29 februari 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur, Brussel en Vlaamse Rand

 

13 van de 15 gemeenteraadsleden in Linkebeek hebben andermaal Damien Thiéry voorgedragen als kandidaat-burgemeester. De 2 leden van de Nederlandstalige partij Prolink, onder hen ook burgemeester De Bruycker, onthielden zich tijdens de stemming. 

Tijdens de stemming kwam het Taal Aktie Komitee tussenbeide met slogans zoals ‘Damien, stop het circus’. Maar voor het overige verliep de gemeenteraad vrij sereen.

 

Dat de gemeenteraad opnieuw Thiéry zou voordragen lag in de lijn van de verwachtingen. Bij de extra gemeenteraadsverkiezingen van december behaalde hij een ruime overwinning en verzamelde hij ook het grootste aantal voorkeurstemmen.

Wij moeten niet het probleem van Homans oplossen...

Toch betreurt Prolink dat de meerderheid niet Yves Ghekière heeft voorgedragen. “Dat was de enige mogelijkheid om uit deze carrousel te geraken. Daarmee zou veel opgelost zijn en zou ook de rust binnen onze gemeente kunnen terugkeren”, benadrukt Rik Otten van Prolink. Maar Thièry repliceerde dat het niet de taak van is van het gemeentebestuur om de problemen van Homans op te lossen. “Yves Ghequière is een vriend van mij. Iedereen weet dat. Hij heeft één keer de vraag van de minister geweigerd. Gewoon omdat de minister denkt dat wij haar probleem zullen oplossen? Zij heeft dit probleem bij Linkebeek gebracht. Dus zij moet een duidelijke oplossing geven. Maar die zal niet van bij ons komen. Dus we willen een gewone benoeming die de democratie respecteert en de wil van de bevolking. Ik denk dat de verkiezingen daarin duidelijk zijn”, aldus Thiéry. 

De meerderheid houdt dus vast aan Thiéry ondanks het feit dat minister Homans dit weekend herhaalde dat ze Thiéry nooit zal benoemen voor 2018. "Homans sprak zonder de nieuwe situatie waarin we ons bevinden na de verkiezingen en mijn argumentatie te onderzoeken. Ik ben ervan overtuigd dat we bij de Raad van State deze keer meer kans maken bij een beroep tegen een niet-benoeming. Zo hebben we in de aanloop naar deze verkiezingen perfect de nieuwe richtlijnen gevolgd die de Raad in zijn arrest had aangegeven", aldus Thiéry die in afwachting van zijn benoeming onmiddellijk zijn ambt als waarnemend burgemeester wil opnemen. "De gemeentewet is zeer duidelijk dat het ambt van een dienstdoend burgemeester een einde neemt als een nieuwe gemeenteraad wordt geïnstalleerd".

Bron: Ring TV (kijk hier)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is