Geen taalapplicatie voor anderstaligen in Dilbeek

Door Willy Segers op 28 maart 2023, over deze onderwerpen: Dilbeek

 

Tijdens de Dilbeekse gemeenteraad van maart vroeg raadslid Rachid El Hajui (Vooruit) het College de opdracht te geven een onderzoek te voeren naar het opstarten van een Dilbeeks taalapplicatie.

Burgemeester Willy Segers gaf hierop eerst een overzicht van alle initiatieven die momenteel in Dilbeek lopen om anderstaligen te helpen bij het verwerven van de Nederlandse taalkennis.


Gaande van concrete taallessen en taaltafels, tot talloze andere ondersteunende taalinitiatieven voor anderstalige kinderen, vrije tijd, winkelen, sporten, enz. Komt daarbij ook het gegeven dat Dilbeek in het Plan Samenleven van de Vlaamse Overheid intekende voor nog méér Oefenkansen Nederlands.

Een Dilbeekse taalapp is op basis van dit totaalaanbod niet nodig. Een taalapplicatie is bovendien enkel maar een ondersteunend hulpmiddel bij taalverwerving. Alle taalleerkrachten bevestigen dat een taal ‘moet leven’ en dat is eveneens het geval bij het aanleren ervan. Voor een zeer specifieke doelgroep bestaat trouwens zulke applicatie in de toepassing van de NT2 lessen. En ten slotte kan iedereen via het internet talloze taalapplicaties vinden – ook voor het Nederlands. Daarom is dus zelfs een onderzoek in dit geval niet aan de orde.

De burgemeester deed wel nog een opmerkelijke oproep om een veel eenvoudigere techniek toe te passen die ongetwijfeld elke moderne taalapplicatie overstijgt: "Overtuig anderstalige Dilbekenaren om hun Nederlands te verwerven, te oefenen of bij te  schaven door zoveel mogelijk Nederlands te praten met hun buren, in de winkel, op de markt, aan de schoolpoort, langs het sportveld,… Vele Vlaamse Dilbekenaren zullen hen daar met veel plezier bij helpen. Bovendien gratis! Want de Nederlandse taal verbindt ons allemaal !”

Noot: het agendapunt werd enkel door de indiener goedgekeurd, alle overige gemeenteraadsleden verwierpen het voorstel.   Bekijk hier het fragment

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is