Een week vol ijsdagen en kans op een heuse ‘koudegolf’: denk ook aan onze dieren

Door Willy Segers op 8 februari 2021, over deze onderwerpen: Dilbeek

Wij vragen iedereen om tijdens de winterprik de komende dagen mee een oogje in het zeil te houden voor de weidedieren. Dieren als paarden en schapen hebben bij dit koude weer extra zorg nodig.

Willy Segers (N-VA), Burgemeester Dilbeek en tevens bevoegd voor Dierenwelzijn: “Een droge schuilplaats waar de dieren kunnen liggen is heel belangrijk. Ook een natuurlijke groenbeschutting kan het verschil maken. Als er toch geen beschutting is, moeten de dieren binnengehaald worden. Omdat er in de winter niet genoeg gras groeit op de weide en het drinkwater kan bevriezen, moeten eigenaars ook instaan voor voldoende vers voedsel en water”.

De aanhoudende vrieskou brengt heel wat kleine tuinvogels in de problemen. Volgens Natuurpunt  kan het al fataal aflopen als ze de eerste twee uur geen voedsel vinden.

Zaden, pinda’s en vetbollen: hoe meer soorten voedsel je aanbiedt, hoe meer soorten je helpt. Doe het ook op verschillende plaatsen en manieren. Voeder niet alleen in je huisje, maar strooi zaadjes op de grond, heggenmussen en vinken zijn daar bijvoorbeeld dol op. Merels eten graag stukjes appels, en pindanoten zijn sowieso een energiebom. Vetblokken of de klassieke vetbollen kunnen in deze vrieskou ook erg goed helpen. Een badje water is overbodig: daarvoor vriest het nu te hard.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in