Dilbeek, waar Vlamingen THUIS zijn !

Door Willy Segers op 27 maart 2019, over deze onderwerpen: Dilbeek

Dilbeek, waar Vlamingen THUIS zijn.

Ongetwijfeld een slogan die iedereen kent, van De Panne tot Leopoldsburg en van Voeren tot Sijsele...
Een slagzin die een sensibiliseringcampagne uit de post-Egmontpactperiode samenvatte, halverwege de jaren '70. 
Vandaag is de slogan nog te zien in het Dilbeekse straatbeeld. En dat roept reactie op.


In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 werd het door de partij DNA nog op de agenda gezet door een 'ludieke actie' waarbij de slogan werd verwijderd op het cultureel centrum Westrand. Ook de Dilbeekse Jeugdraad deed haar duit in het zakje: tijdens een bevraging bleek 50% van de Dilbeekse jeugd zich niet te herkennen in de slogan. 

Tijdens de gemeenteraad van 26 maart stelde raadslid Kris Peeters (Vlaams Belang) dan ook enkele gerichte vragen omtrent het standpunt van het gemeentebestuur. 


Mijn antwoorden hierop: 

Tijdens de commotie rond de slogan "Waar Vlamingen thuis zijn" in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen, merkte ik over diverse politieke partijen een duidelijke politieke meerderheid om deze slogan een concrete plaats te geven in onze Dilbeekse geschiedenis. We gaan dit dan ook als cultureel erfgoed bestempelen, zodat deze slogan voor eeuwig verbonden blijft met onze gemeente. Van daaruit zullen we het ook veel beter kunnen duiden. Niet enkel aan jongeren, maar ook aan nieuwkomers, bezoekers of toeristen. 

Waar de sensibiliseringsactie en bijhorende slogan dateert uit een zeer concreet politiek tijdsvak, is de problematiek ten gronde van ontnederlandsing vandaag nog steeds een duidelijk pijnpunt. Het blijft dan ook een permanente opdracht van het gemeentebestuur om dat Vlaamse karakter van onze gemeente te bestendigen. En zelfs te versterken! Dat is ook met die woorden verankerd in het politieke bestuursakkoord: "Dilbeek is Dilbeek. Een Vlaamse gemeente in de Rand rond Brussel die zich onderscheidt door haar groene karakter, haar levenskwaliteit, haar Vlaams karakter. Het nieuwe bestuur zal er alles aan doen dit verder te versterken."

En verderop in de detailpagina's onder 'Vlaams Karakter en Integratie: "De gemeente Dilbeek – het gemeentebestuur en het voltallig gemeentelijk personeel – spelen een prioritaire rol om van Dilbeek een zelfbewuste Vlaamse gemeente te maken. Dilbeek, een gemeente waar Vlamingen thuis zijn en iedereen welkom is die het Nederlandstalige karakter van de gemeente respecteert. Een doorgedreven consequente houding naar bevolking, diensten, organisaties en verenigingen moet onze voorbeeldrol onderstrepen."

Het is dus aan het gemeentebestuur om met deze problematiek op een moderne, hedendaagse wijze om te gaan. Zodat voor iedereen duidelijk is waarom Dilbeek zo aan haar Vlaamse karakter houdt. En waarom wij van inwijkelingen of nieuwkomers verwachten dat zij dit karakter respecteren. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is