Willy Segers

Burgemeester

Dilbeek verkozen tot “Strafste Jeugdgemeente van Vlaanderen”…

Door Willy Segers op 15 december 2015, over deze onderwerpen: Dilbeek, Dilbeek – Algemeen nieuws, VlaParl – Brussel en Vlaamse Rand

Vanavond werd Dilbeek in Jeugdtheater BRONKS gekroond tot ‘Jeugdgemeente van Vlaanderen 2015-2016’. Met de prijs wordt het lokale jeugdbeleid extra in de kijker geplaatst en worden gemeentebesturen uitgedaagd om te blijven vernieuwen in hun beleid. 38 lokale jeugdraden droegen hun gemeentebestuur voor, een vijfkoppige jury selecteerde vier genomineerden: Dilbeek, Landen, Leuven en Wuustwezel. Laureaat Dilbeek mag zich vanaf vandaag een jaar lang ‘Jeugdgemeente van Vlaanderen’ noemen en ontvangt 20.000 euro.

38 kandidaten voorgedragen door de lokale jeugdraad

38 jeugdraden droegen hun gemeentebestuur voor de titel ‘Jeugdgemeente of jeugdstad van Vlaanderen 2015-2016’ voor. Een vijfkoppige jury beoordeelde de dossiers aan de hand van zes criteria: de vernieuwende kwaliteiten;  de concrete participatie van de jeugd aan het gemeentelijk beleid;  het bereik van nieuwe en diverse doelgroepen; de aandacht voor duurzame ontwikkeling binnen het gemeentelijk jeugdbeleid; de vernieuwende aspecten van het beleid op het vlak van jeugdcultuur en de inspanningen van het beleid ter bevordering van het buitenspelen van kinderen.

Vier genomineerden

De jury selecteerde vier genomineerden en nodigde hen uit voor een extra toelichting bij hun dossier: Dilbeek, Landen, Leuven en Wuustwezel. Dilbeek kon de jury overtuigen en draagt zo als vierde gemeente op rij de titel ‘Jeugdgemeente van Vlaanderen’.

Dilbeek hanteert de kernzin “waarom en voor wie doen wij wat we doen” voor haar jeugdbeleid.  Het bestuur heeft een duidelijke visie waarbij het, samen met de jeugdraad en de jeugddienst, de kaart kiest van een beleid dat aan de noden en behoeften van alle kinderen en jongeren uit de gemeente beantwoordt. Sleutelwoorden als permanente dialoog, communicatie en gedragenheid zijn sterke werk-woorden in Dilbeek. Dilbeek zet ook in op krachtige communicatie-instrumenten die het aanbod versterken en investeert stevig in een jongereninformatieaanbod, met onder meer ‘Jong in Dilbeek’ (JinD), het jongerenmagazine Dretz en de jongerenprogrammatie van FRIS.

Brochure “Kijk eens… zo doen we dat”

De dossiers van de 38 kandidaat-gemeenten bevatten een schat aan informatie met waardevolle praktijkvoorbeelden, die zijn gebundeld in de brochure ‘Kijk eens… zo doen wij dat!’. De brochure bevat 60 leuke en inspirerende ideeën uit het lokale jeugdbeleid. Ze is makkelijk doorzoekbaar via een plaats- en trefwoordenregister. Bij ieder praktijkvoorbeeld staat ook een contactpersoon. Zo kunnen jeugddiensten en -raden uitwisselen over de gemeentegrenzen heen en zo hopelijk de nodige inspiratie vinden om hun jeugdbeleid verder creatief uit te bouwen. Bij de eerste prijsuitreiking ‘Jeugdgemeente van Vlaanderen’ werd een gelijkaardige publicatie uitgewerkt, die nog steeds een inspirerend naslagwerk is voor heel wat jeugddiensten.

Vlaams minister Sven Gatz: “Op 1 januari 2016 breekt een nieuw tijdperk aan voor het lokaal jeugdbeleid in Vlaanderen. De gemeenten en steden moeten dan niet langer verantwoording afleggen bij de Vlaamse overheid over de manier waarop ze  hun lokaal jeugdbeleid gestalte geven. Dat is goed. Jeugdwerk en jeugdbeleid in Vlaanderen zijn bij uitstek lokale aangelegenheden. De Vlaamse overheid krijgt een meer coachende en ondersteunende rol. De uitreiking van deze prijs is daar een mooi voorbeeld van.”

Voorwaar een dikke proficiat aan iedereen die mee hielp te realiseren !!

E-MAIL

Scroll naar boven