Willy Segers

Burgemeester

Aanhoudende terreurdreiging zet ook Dilbeeks politiekorps onder druk…

Door Willy Segers op 25 november 2015, over deze onderwerpen: Dilbeek, Dilbeek – Algemeen nieuws, Dilbeek – Veiligheid, VlaParl – Brussel en Vlaamse Rand

“Hans Bonte brengt solidariteit tussen de randgemeenten in het gedrang” 
Het Nieuwsblad/Regionaal: Pajottenland, Wo. 25 Nov. 2015, Pagina 1

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) vraagt aan andere gemeenten om steun te bieden aan zijn stad, maar Dilbeek zal geen politiesteun aan Vilvoorde geven. “We zitten in hetzelfde schuitje als Vilvoorde”, zegt burgemeester Willy Segers (N-VA).

Sinds OCAD het terreuralarm naar niveau 4 verhoogde, is de situatie in de randgemeenten rond de hoofdstad gespannen. Zowel in Vilvoorde als in Dilbeek werden de scholen gesloten. In Dilbeek kan de jeugd sinds gisteren weer naar school, maar in Vilvoorde is dat nog niet het geval. Burgemeester Hans Bonte (sp.a) maakt zich zorgen, omdat Vilvoorde volgens hem “op een centimeter van Brussel” ligt. Hij vraagt meer steun en stelde aan andere randgemeenten de vraag om politiekorpsen naar zijn stad te sturen om het plaatselijke korps te steunen.

Absurd

Als het van de Dilbeekse burgemeester Willy Segers (N-VA) afhangt, zal dat niet gebeuren. “Ik vind dat de vraag van collega Hans Bonte nogal moeilijk ligt”, zegt Segers. “Hij is een goede collega en op vele vlakken zijn we het eens met elkaar. Maar door de positie die hij nu inneemt, komt de solidariteit tussen de randgemeenten in het gedrang. Zondagavond hadden we nog hetzelfde idee over de scholen. We wilden federale hulp om de scholen open te houden. Dat bleek niet te kunnen, dus hebben we in Dilbeek zelf het initiatief genomen om de scholen een dag te sluiten en oplossingen met eigen middelen te vinden. Ik stel vast dat Hans Bonte de scholen dicht houdt en bij andere gemeenten komt aankloppen voor extra hulp van andere politiekorpsen. Dat vind ik een slag in het gezicht, want wij hebben exact dezelfde problemen als Vilvoorde.”

Segers vindt dat Bonte niet solidair is met de andere randgemeenten. “Ik zeg niet dat er in Vilvoorde geen problemen zijn, maar ook wij hebben daarmee te maken”, zegt hij. “We proberen nu al het hoofd boven water te houden. We zetten al onze manschappen in en het verlof werd ingetrokken. Ik vind het absurd dat Vilvoorde extra manschappen van onze zone durft te vragen. Onze korpschef heeft geweigerd om manschappen naar Vilvoorde te sturen en ik deel die mening.”

Speciaal statuut

De burgemeester van Dilbeek vindt dat het tijd wordt om de randgemeenten een speciaal statuut te geven om zo gezamenlijke problemen beter aan te pakken. “Vilvoorde en Halle willen allebei centrumsteden zijn”, zegt Segers. “Ik heb daar geen probleem mee, maar dat lost de problemen in de Rand niet op. Misschien moet de regio een apart statuut krijgen om zo samen de krachten te bundelen tegen de problemen waarmee de regio kampt, zowel op gebied van veiligheid en het onderwijs als andere zaken. Ik wil de burgemeesters uit de Rand vragen om de krachten te bundelen om een speciaal statuut te vragen.”

E-MAIL

Scroll naar boven