Vlaamse gecoördineerde aanpak vluchtelingen

Door Willy Segers op 12 september 2015, over deze onderwerpen: VlaParl – Inburgering, Inburgering

De huidige asielcrisis beheerste ook gisteren de debatten tijdens een gezamenlijke Commissie Algemeen Beleid en Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement. Deze bijzondere commissie werd samengeroepen op vraag van de Groen! en sp.a-oppositie onder de dooddoener: “de Vlaamse Regering is in verlof terwijl thuis alles onderstroomt…” Niets bleek minder waar!

Vice-ministers-presidenten Homans, Crevits en Turtelboom brachten een uitgebreid overzicht over de thematiek, alsook van de gevolgen voor het Vlaams beleid. Aangezien momenteel de asielprocedure loopt (federale materie) mag verwacht worden dat diverse Vlaamse beleidsvelden binnen 3 à 4 maanden ook daadwerkelijk worden betrokken.

De ministers gaven een duidelijk overzicht van het Vlaamse Actieplan en schetsten de belangrijkste actiepunten die binnen Inburgering, Lokaal Beleid, Onderwijs, Wonen en Werk op stapel staan. Ook de maatregelen voor de budgettaire impact van dit alles werden verduidelijkt. Vlaanderen is duidelijk voorbereid om de grootste vluchtelingencrisis sinds WOII consequent aan te pakken.

Bij de nabespreking door de diverse politieke fracties bleek dan ook dat de paniekzaaierij van de laatste weken door de oppositiepartijen ruim overroepen en misplaatst was. Zo gaf Minister Homans nogmaals duidelijk aan dat noch inzake woongelegenheid als arbeid enige specifieke voorrang zal verleend worden aan de (erkende) vluchtelingen. Waarmee zowel de Groen-, sp.a- àls Vlaams Belang-kwakkels de komende weken hopelijk het debat op de sociale media in een andere richting doen gaan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in