Willy Segers

Burgemeester

Gemeenschappelijke studieruimte voor Brusselse studenten gegarandeerd

Door Willy Segers op 17 juni 2015, over deze onderwerpen: VlaParl – Onderwijs, VlaParl – Brussel en Vlaamse Rand, Onderwijs

Gemeenschappelijk blokken, het is een steeds populairder wordend fenomeen. Drie maal per jaar (twee maal in eerste zit, één maal in herkansing) troepen Vlaamse studenten samen in bibliotheken en gemeenschapscentra allerhande om zich gezamenlijk en in alle stilte voor de bereiden op de nakende examens. De redenen hiervoor zijn legio: nood aan menselijk contact tijdens de zeldzame pauzes, zelfbescherming tegen de verleidingen van de sociale media, gebrek aan een rustige plek om te studeren in het ouderlijke huis… Brussel vormt hierop geen uitzondering. Integendeel, de grootstedelijke context maakt de nood misschien zelfs hoger. Ook in de vierde grootste Vlaamse studentenstad bestaat er dus een behoefte aan gemeenschappelijke studeerruimtes.

Tijdens de huidige zittijd kunnen studenten in Brussel hiervoor onder meer nog terecht in de studeerruimtes in de Voorlopig Bewindstraat, ingericht door Br(ik, de servicedesk voor Brusselse studenten. Deze ruimte, die plaats biedt aan ongeveer 100 studenten, verdwijnt echter binnenkort, omdat het gebouw waarin zij gehuisvest is tegen de vlakte gaat. 

Naar aanleiding van een vraag om uitleg van Willy Segers kondigde Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz in de commissie Brussel aan dat studenten ook tijdens het academiejaar 2015-16 terecht zullen kunnen in een nieuwe Br(ik studeerruimte. Daarvoor wordt nu actief gezocht naar een nieuwe locatie. Gezien de hoge bezettingsgraad van de beschikbare studeerplekken in het verleden, wordt er hierbij naar gestreefd om de capaciteit van de ruimte op te krikken.

Bovendien zal onderzocht worden of de toekomstige studeerruimte een meer permanent karakter kan krijgen. Uit een informele rondvraag bij de gebruikers van de Br(ik studeerruimte bleek immers dat er vraag bestaat naar een vaste plek, waar studenten gedurende het hele academiejaar terecht kunnen om aan allerlei groepswerken en projecten te werken.

Het woordelijke verslag van de vraag om uitleg kan u hier lezen.

E-MAIL

Scroll naar boven