Willy Segers

Burgemeester

Duidelijkheid over drie miljoen euro

Van de drie miljoen euro die Vilvoorde, Halle en Dilbeek krijgen, krijgt Vilvoorde de helft. De overige vijftig procent van de pot wordt verdeeld onder Halle en Dilbeek.

Vilvoorde/Halle/Dilbeek Bij het akkoord over de Vlaamse begroting voor 2017 maakte minister Homans bekend drie miljoen euro extra te verstrekken voor steden in de Vlaamse Rand. Halle, Vilvoorde en Dilbeek vroegen al langer om financiële steun om de druk vanuit Brussel en de verstedelijking aan te kunnen. Al wordt die pot niet exact in drie verdeeld. Vilvoorde krijgt 50,17 procent van die drie miljoen. Dilbeek krijgt 28,45 procent en Halle moet het doen met

21,38 procent. Die cijfers kreeg Vlaams volksvertegenwoordiger en Dilbeeks burgemeester Willy Segers (N-VA) van minister Homans.

Vier criteria

We waren opgetogen dat er drie miljoen euro voor ons werd vrijgemaakt, maar we wilden graag het exacte bedrag per stad weten, zodat we meteen de denkoefening konden maken om dat geld te investeren‘, zegt Segers.

Blijkbaar werd het geld verdeeld aan de hand van vier criteria. Dat zijn ten eerste bevolkingsdichtheid, ten tweede het migratiesaldo van personen met een niet-EU-nationaliteit uit Brussel, ten derde het percentage leefloners en ten vierde de aanwezigheid van personen met een niet-EU-nationaliteit op het grondgebied van de gemeente.

Segers heeft er dan ook geen probleem mee dat Vilvoorde het meeste geld krijgt. ‘De verdeling is eerlijk gebeurd. In Dilbeek krijgen we nog steeds 854.000 euro, geld dat we goed zullen besteden. Enerzijds ben ik blij met het bedrag, anderzijds baart me het wel zorgen. Het feit dat we zo’n groot deel van de koek krijgen, wil zeggen dat er in Dilbeek nog veel werk is om de druk vanuit Brussel aan te kunnen‘, klinkt het. Hoe Dilbeek het geld concreet zal besteden, weet Segers nog niet. ‘Zowel in de harde als in de zachte sectoren zullen de middelen welkom zijn. Er is geld nodig voor integratie en de strijd tegen verfransing, maar ook voor extra politiemiddelen. De dag voor bekend werd gemaakt dat we extra middelen kregen, werd in Molenbeek nog iemand doodgeschoten, met plots extra spanning op ons grondgebied tot gevolg.

‘Dat Halle met 21 procent het kleinste budget krijgt van de drie gemeenten, daar kan ik mee leven’, zegt burgemeester Dirk Pieters (CD&V). ‘Dat de problemen van Vilvoorde groter zijn dan die van Halle, ontken ik zeker niet. Deze verdeling is een opstap om verder te werken en de erkenning als centrumregio af te dwingen.’

‘Hopelijk neemt men in een volgende fase criteria in rekening die echt belangrijk zijn om van een centrumfunctie te kunnen spreken, zoals de aanwezigheid van onderwijsinstellingen en economische bedrijvigheid. Op het vlak van het vervullen van een echte centrumrol heeft Halle zeker een voetje voor. Maar in dit stadium is het zeker niet de bedoeling om elkaar vliegen af te vangen. We zijn zeer blij met de extra middelen die we krijgen’, zegt de burgemeester. (dhh)

De Standaard/Vlaams-Brabant/Brussel, Do. 06 Okt. 2016, Pagina 28

E-MAIL

Scroll naar boven