Willy Segers

Burgemeester

Dilbeek is verlost van voorlopige twaalfden

Op de Dilbeekse gemeenteraad werd het budget 2018 goedgekeurd. Het gemeentebestuur is dus verlost van de voorlopige twaalfden, dankzij een akkoord tussen alle partijen over de planning van een nieuwe brandweerkazerne.

Tijdens de gemeenteraad van december 2017 raakte het budget voor 2018 niet goedgekeurd omdat de oppositie het niet eens was met de plannen voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne langs de Ninoofsesteenweg. Hierdoor viel Dilbeek terug op voorlopige twaalfden. Tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond kwamen alle partijen tot een akkoord, waardoor het budget 2018 is goedgekeurd.

Voor het punt behandeld werd, had de bestuurscoalitie bij monde van N-VA-fractieleider David De Freyne een amendement ingediend om de zaak te ontmijnen. Er werd voorgesteld om de voorpost van de brandweer pas effectief te realiseren na onderzoek door de brandweerzone. Ook Luc Deleu van Open VLD diende een amendement in waarin werd voorgesteld om een externe studie uit te voeren en zo de hele situatie te laten objectiveren.

Burgemeester Willy Segers (N-VA) vroeg een schorsing van de vergadering, waarna er een overleg plaatsvond met twee afgevaardigden van elke fractie. Na een kwartier werd een akkoord bereikt. Dit houdt in dat de voorziene sommen voor de bouw van de brandweervoorpost in het budget 2018 behouden worden. Tegelijk wordt een dringend overleg gepland met de brandweerzone en wordt de zone gevraagd om een duidelijk standpunt in te nemen over de locatie van de nieuwe brandweerpost. Pas nadien zal de gemeenteraad een beslissing nemen. Indien de brandweerzone nalaat om binnen een korte periode kleur te bekennen, zal de gemeente Dilbeek de brandweerzone in gebreke stellen omdat ze eerst dit dossier laat opstarten, maar er nadien de handen van aftrekt.

Geen goede bijstand

Burgemeester Segers is blij met het akkoord. “Ik wou vooral een einde maken aan de zinloze discussie over de locatie en de tegenstrijdige meningen over de diverse onderdelen van de huidige bouwplannen met ondergrondse parking, appartementen en feestzaal. Wat voor mij bijzonder primeerde, was iedereen overtuigd te krijgen van het veiligheidsprobleem dat we momenteel in Dilbeek hebben op het vlak van gebrekkige bijstand door de brandweer en onvolledige dekking van ons grondgebied. Ik ben blij dat iedereen het erover eens is dat de brandveiligheid van de Dilbekenaren primeert.”

Ook Luc Deleu (Open VLD) is tevreden dat het probleem op een rationele wijze behandeld werd. “De beslissing duidelijkheid te eisen van de brandweerzone alvorens de plannen ten uitvoer te leggen, is in de gegeven omstandigheden de meest rationele beslissing. De totale investering bedraagt immers meer dan negen miljoen euro. We zijn ook blij dat het budget voor 2018 nu kon goedgekeurd worden en de voorziene investeringen kunnen worden uitgevoerd”, zegt Deleu.

Dieter Hautman ■

Het Nieuwsblad/Regionaal: Pajottenland, Do. 25 Jan. 2018, Pagina 3

E-MAIL

Scroll naar boven